Persbericht, Stuttgart, juni 2023

Kappler CNC is een hightechbedrijf dat in Birkenfeld, Baden-Württemberg, complexe onderdelen maakt voor veeleisende industrieën zoals de chip-, luchtvaart- en elektronica-industrie. De uitdagingen zijn niet alleen enorm op het gebied van precisie, maar ook op het gebied van reinheid – sleutelwoord geschiktheid voor cleanrooms. De Kappler-experts werken nauw samen met de koelsmeermiddelexperts van Blaser Swisslube in een uitgebreid ontwikkelingsproces om tot een ideaal product te komen voor de specifieke productiebehoeften. Een veelbelovende samenwerking die nu al vruchten afwerpt.

Kappler CNC, opgericht in 1934, is een innovatief fijnmechanisch productiebedrijf gevestigd in Birkenfeld in Baden-Württemberg. Het familiebedrijf, nu in de derde generatie, heeft ongeveer 200 mensen in dienst. Oorspronkelijk produceerde het bedrijf tafelboormachines, maar in de loop derdecennia heeft Kappler zijn productie geleidelijk kunnen diversifiëren. Vandaag de dag richt het hightechbedrijf zich op de productie van complexe en uitdagende onderdelen van aluminium en verschillende roestvrijstaal soorten voor industrieën zoals de chipindustrie, de optische industrie,lucht- en ruimtevaarttechnologie, medische technologie, de energiesector en de machinebouw en elektronica.

“Het elektronicasegment is bijzonder veeleisend. De geproduceerde onderdelen moeten geschikt zijn voor cleanrooms. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat de onderdelen optimaal kunnen worden gereinigd en vrij zijn van vreemde stoffen”, leggen Kappler-specialisten Projectmanager Christian Huber en Jürgen Klittich, verantwoordelijk voor de inkoop van gereedschappen en koelsmeermiddelen, eensgezind uit. De heer Klittich werkt al meer dan 20 jaar bij het bedrijf – meer dan twee decennia waarin Kappler CNC er altijd naar heeft gestreefd om zijn technologische voorsprong te behouden en knowhow op te bouwen. Jürgen Klittich: “Kappler is bereid nieuwe wegen in te slaan om buitengewone dingen te bereiken!”

Kappler bewandelt een van deze nieuwe paden samen met Blaser Swisslube: begin 2021 nam het bedrijf contact op met de koelsmeerspecialisten van Blaser met een specifiek probleem bij de bijzonder veeleisende bewerking van onderdelen voor EUV-lithografiesystemen. Volgens de specificaties van klanten in de elektronicasector moest er een alternatief voor het tot dan toe gebruikte koelsmeermiddel met olie worden gevonden dat de hoogst mogelijke reinheid bood. Vlekken op de geproduceerde onderdelen en vervuiling door bijvoorbeeld silicium of fosfor tijdens het fabricage- en reinigingsproces moesten worden voorkomen.

“In het elektronicasegment en vooral bij EUV-lithografiesystemen is reinheid tijdens de productie een zeer belangrijk en complex probleem. De kleinste resten van bepaalde elementen op de componenten kunnen later de optiek in de EUV-systemen beschadigen. Stoffen die in machines worden gebruikt, de smeervetten die worden gebruikt – elke parameter, hoe klein ook, kan een negatieve invloed hebben op het resultaat,” legt Andreas Neumann, Segment Manager Electronics bij Blaser Swisslube, uit. “Daarom werkt het alleen in teamverband tussen de fabrikant, de klant, de machinefabrikant en de koelsmeerdeskundige. Er moet gebruik worden gemaakt van synergieën.

Jochen Rühle, Regional Sales Manager South bij Blaser Duitsland, voegt hieraan toe: “De gedetailleerde analyse ter plaatse, in nauwe samenwerking met de specialisten van Kappler, is een Kappler en Blaser Swisslube: synergie door teamwerk leidt tot een schoon koelproces bij het bewerken van componenten voor EUVlithografiesystemen gezamenlijk leer- en ontwikkelingsproces. Proeven met een eerste koelsmeermiddel in 2021 waren veelbelovend, maar we hebben toen gekozen voor B-Cool Eltec 502 omdat deze emulsie eveneensvrij is van kritische Hydrogen Induced Outgassing elementen, kortweg HIO-elementen, zoals silicium, fosfor, zink en tin, en bijzonder geschikt is voor het bewerken van componenten voor EUV-lithografiesystemen. Bovendien was het een doel om hetzelfde koelsmeermiddel te gebruiken in de hele productie.”

Dankzij de speciale, HIO-onkritische formulering ondersteunt B-Cool Eltec 502 gebruikers bij het voldoen aan bijvoorbeeld de reinheidseisen (gradaties) van ASML, ’s werelds grootste leverancier van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. Sommige omstandigheden staan het gebruik van een volledig synthetisch koelsmeermiddel niet toe. Dankzij Blaser’s portfolio van HIO-niet-kritische producten kan ook voor dergelijke gevallen een oplossing worden gevonden. B-Cool Eltec 502 is een watermengbaar, chloorvrij en semi-synthetisch koelsmeermiddel dat wordt gekenmerkt door een uitstekende aluminiumcompatibiliteit en gemakkelijk te reinigen is. Het product kan universeel worden gebruikt en maakt indruk door zijn lage schuimtendens, goedecorrosiebescherming en uitstekende oppervlaktereinheid

In maart 2022 werden de eerste machines gevuld met B-Cool Eltec 502. “Van testen en analyse bij Blaser in het laboratorium tot productie en fine-tuning in een kritische omgeving in de productiehal van Kappler – voor ons is het een optimale samenwerking om een succesvol, stabiel product op de lange termijn neer te zetten”, benadrukt Klittich.

De tekenen wijzen op groei: Kappler is pas twee jaar geleden verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor in Birkenfeld en er is al besloten om nog een gebouw neer te zetten. Dat moet in 2024 klaar zijn. En Kappler zal ook de samenwerking met Blaser Swisslube verder intensiveren – met geconcentreerde competentie naar een succesvolle toekomst!